Als voorzitter van JPRA wil ik graag samenvatten wat er besproken is en de succesverhalen van de eerste Jongerentop in 2018 met jullie delen. Problemen van jongeren stoppen niet bij één gemeente. De zorg stopt dus ook niet bij de grens, dat moet vanuit de regio opgepakt worden. Daarom is de Jongerentop Noord-Holland Noord een waardevolle verbinder, om samen met jongeren aan de slag te gaan. In de livestream werden drie tafelgesprekken gevoerd en die worden in de komende alinea’s stuk voor stuk uitgelicht.
Het eerste tafelgesprek gaat over jeugdzorg; het gesprek werd ingeleid met een video waar Gregory Chong en Merel Pronk hun persoonlijke ervaringen delen. Passende Jeugdzorg wordt vaak te laat aangeboden. Merel Pronk, Jeugdzorgwerker C en ervaringsdeskundige bij Parlan, geeft aan dat de benodigde hulp vaak niet op tijd geboden wordt. Zij deelde haar verhaal. Na een poging zichzelf van het leven te beroven zit zij, 3 jaar later, aan tafel bij jongerentop. Gelukkig gaat het nu goed met haar, ze is weer aan het studeren en zet zich in voor jongeren. Haar hartenkreet: “er moet éérder de juiste hulp geboden worden.” Parlan, een Jeugdhulp organisatie in Noord-Holland, heeft om deze reden een jongerenraad aangesteld. Belangrijkste punt van de raad is hoe zij de jeugdzorg kunnen verbeteren. Deze
verbeteringen zijn bijvoorbeeld terug te zien in het aanbieden van een ervaringsdeskundige opleiding en het opstellen van een opleidingsbeleid. Hierin heeft de jongerentop van 2018 een belangrijke invloed gehad op de veranderingen. Ook is wonen een belangrijk thema geworden, zo biedt Parlan nu een woonplek zonder einddatum. Dit is een grote stap in het creëren van zekerheid en veiligheid van jongeren. Op de vraag wat er nog beter kan bij Parlan roept de organisatie op om hun scherp te houden. Een kritische blik te hebben op de werkwijze en opmerkingen aan te kaarten bij de jongerenraad. Vanuit JPRA klinkt dat als een goede basis voor samenwerking.
Er zijn veel succesverhalen die voortkomen uit de JongerenTop in 2018. Beleidsmedewerker Onderwijs uit Hoorn, Jeroen Korthals en permanente betrokkenen vanuit de gemeente Alkmaar bij JPRA, Noëlle Batenlaan, vertellen over een aantal succesvolle voorbeelden op het gebied van jongerenparticipatie. Zo is er in Hoorn bijvoorbeeld een speciale woonvorm voor jongeren gekomen, waarin de thema’s wonen, werken en school verbonden zijn. Dit om op een integrale manier zorg te verlenen. Een ander voorbeeld is de oprichting van een jongeren platform in Enkhuizen. In de gemeente Alkmaar zijn er perspectief plannen opgezet voor jongeren vanaf 16 jaar om ze te ondersteunen in de overgang naar het achttiende levensjaar. Ook hier is gewerkt aan integraliteit, er is een integrale opgave voor ondersteuning van de jongeren. De resultaten hieruit zijn positief en duiden op continuïteit. Ook is de gemeente Alkmaar bezig met het opleiden van jongeren als
ervaringsdeskundigen. Dit is belangrijk zodat jongeren zich gehoord en begrepen kunnen voelen. Volgens Noëlle heerst er een grote bereidheid van jongeren om thema’s te agenderen en zich hard te willen maken voor een betere toekomst voor jeugdhulp.
Onderwijs is ook een belangrijk thema op de jongerentop, het onderwerp ‘zeggenschap op scholen’ wordt vooral aangekaart aan de hand van de tafelgasten: de directeur van Scholen aan Zee, Hans van Beekum en een 6vwo’er uit de leerlingenraad. De Scholen aan Zee kampten met een kwaliteitsprobleem en om dit aan te pakken is er een nieuw plan ontwikkeld waar, vanaf meet af aan, jongeren bij betrokken zijn. Jongeren worden hier gezien als gesprekspartner. Toen het bestuur
zich openstelde voor jongeren inspraak ging er naar eigen zeggen ‘een snoepwinkel open’. De verhouding wordt door de directeur beschreven als zijnde ‘critical friends’. Hiermee doelt hij op het vermogen van de jongeren om kritisch denken om de situatie samen te kunnen verbeteren. Een voorbeeld van de inspraak van jongeren in het schoolbestuur is te zien in de invulling van de schoolkantine. Het geluid van de jongeren is hierin gehoord en er worden nu gezondere, vegetarische en sommige veganistische opties aangeboden. De leerlingenraad heeft een laagdrempelige toegankelijkheid. Door de actieve Instagram pagina kunnen leerlingen met problemen in hun ‘DM’s sliden’. Een ander voorbeeld waarin de jongeren betrokken zijn, is de heropening van de school na de eerste lockdown. Volgens ouders en politiek lag het risico vooral op een leerachterstand, maar jongeren ervaarde zelf een grote sociale achterstand. Hier is naar geluisterd door het schoolbestuur en er is een introductieweek ingesteld waar sociale activiteiten werden ondernomen zoals zeil les. Dit is een ‘schoolvoorbeeld’ van goede jongereninspraak in het beleid van de school. Daarnaast heeft de school met oog op de krapte op docenten, een bijles systeem opgezet waar leerlingen andere leerlingen kunnen helpen in ruil voor een vergoeding. Het plan is dit niet alleen op het gebied van zaakvakken te implementeren maar ook als een soort ‘coaching’ les, vanuit een ‘peers to peers’ perspectief. En dit voor een loon hoger dan als vakkenvuller. Het klinkt zeer veelbelovend!
Als laatste werd ‘de toekomst van jongerenparticipatie’ wordt besproken in het tafelgesprek met Gregory Chong, projectleider van de JPRA en Bert Fintelman wethouder gemeente Heerhugowaard en portefeuillehouder van het domein participatie. Bert is een fervent voorstander van JPRA en benoemt de waarde van het regelmatig deelnemen aan onze vergaderingen: “hier kan ik heel goed de stem van de jongeren horen”. Iets wat wij overigens heel fijn vinden om te horen. Volgens Bert staat ‘systeemdenken’ van beleidmakers in de weg van verbinding met de jongeren. Daarom is JPRA zo belangrijk, om samen in gesprek te gaan en de stem van jongeren te laten horen. JPRA is een succesvol voorbeeld van hoe jongerenparticipatie moet. Wij helpen ontzettend graag mee aan de toekomst van jongerenparticipatie, in de woorden van Gregory: “de wereld veranderen doe je op lokaal niveau.”
De voorbereiding van de jongerentop is óók met en door jongeren georganiseerd. De onderwerpkeuze is hier een voorbeeld van. Hieruit zijn deze zes brede onderwerpen naar voren gekomen: Jongerenparticipatie, 18-/18+, Welbevinden en mentale gezondheid, Gelijkheid, Veiligheid, Verleiding en verslaving en Gelijke kansen. Op basis van deze onderwerpen zijn workshops opgezet. Deze zullen later, in verband met de corona maatregelen, plaatsvinden. De workshops bieden door middel van interactie meer diepte perspectief. Zo wordt er gekeken naar het voorkomen van bepaalde problemen en als ze zich toch voordoen, hoe ze dan op te lossen. De droom van de jongeren die mee hebben gewerkt aan de organisatie en die als ‘sidekick’ de hostess ondersteunden, dat de connectie tussen jongeren en ouderen er gewoon is. Dat de jongerentop niet meer nodig is, maar dat het erg gewoon is, die verbinding. Wij scharen ons hier volledig achter.
Kom langs!
Heb jij na deze succesverhalen over jongerenparticipatie zin om mee te denken? Kom langs! Je kunt contact met ons opnemen door Daphne, onze Community Builder, een berichtje te sturen (info@stemvandejongeren.nl) of door een DM te sturen op onze Instagram. We vinden het leuk om kennis te maken en verhalen te delen onder het genot van pizza. Als organisatie of anders zijnde jongeren hulpverlener ben je ook van harte welkom om ideeën te delen!